Wij zijn voorstander van traditioneel, ambachtelijk rietdekken voor het dekken of renoveren van uw rieten dak.

Het rietdekken zoals het door ons wordt uitgevoerd is in de loop der eeuwen nauwelijks veranderd.
Het riet wordt door ons aangebracht op een kapconstructie waarop sporen en rietlatten zitten. Daardoor kan het riet ventileren, een belangrijke voorwaarde voor een lange levensduur. Wij zijn dan ook voorstander van traditioneel, ambachtelijk rietdekken. En bepaald geen voorstander van het moderne schroefdak.

Voordat we het dekriet aanbrengen leggen we een spreilaag aan, deze vergemakkelijkt het rietdekken zodat de pluimen van het aan te brengen riet niet tussen de panlatten komen. Om het riet vooral aan de onderzijde tegen opwaaien te beschermen wordt er een knelplank aangebracht.

Het dekriet wordt laagsgewijs van onder af naar boven toe aan de latten bevestigd met de pluim omhoog.

 

De gaarden en wilgentenen (die vroeger gebruikt werden voor het binden van het riet) zijn nu vervangen door gegalvaniseerde staven en draad. Bij monumenten verlangt men soms nog wilgentenen en gaarden.

Boven bij de nok worden de latten dichter bij elkaar geplaatst zodat de stoppel dichter bij de gaarde komt te zitten. De laatste laag moet glad en strak zijn, zodat de rietvorsten recht komen te liggen.

De rietvorsten komen op de nok van het dak te liggen, ze worden opgevuld met riet zodat ze steun hebben en stevig komen te liggen. De rietvorsten worden ca. 2 cm. uit elkaar gelegd, waarna ze in schrale specie met ruggen worden gemetseld. Hierna wordt het dak afgewerkt; het dak wordt afgeveegd en mooi egaal en strak geklopt.

De dikte van het dak is onder ca. 32 cm, naar boven toe minderend tot ca. 25 cm, haaks gemeten op de rietlat. 
De levensduur van het dak is van meerdere factoren afhankelijk. Enorm belangrijk is de kwaliteit van het riet en de manier waarop het dak wordt gemaakt. De hellingshoek van het dak is ook van belang; hoe steiler hoe beter.

Bij schuren, stallen en soms ook nog bij monumenten kan men van binnenuit tegen de onderkant van het rieten dak kijken. Bij een traditioneel, ambachtelijk gemaakt rieten dak is steeds een luchtschil tussen het riet en de aftimmering binnen, wat van belang is voor de ventilatie van het rieten dak, wat weer een positieve invloed heeft op de duurzaamheid.

Om te voldoen aan de huidige isolatienormen zijn tegenwoordig isolatieplaten te verkrijgen welke een verhoogde tengel hebben waarop de panlatten worden bevestigd. Hier blijft na het dekken met riet ook een luchtschil aanwezig.

Ons werkgebied is globaal Zuid Nederland met een concentratie in Oost-Brabant en Noord-Limburg. Maar natuurlijk voeren we van tijd tot tijd ook projecten in andere delen van het land uit.

Als u meer wilt weten over het ambachtelijk, traditioneel rietdekken zoals wij dat uitvoeren, bel of mail ons dan, we nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.